Welkom bij De Verhalenzaak

Uw verhaal
In boekvorm...
...en vastgelegd
...in beeld!

Een passage uit het boek

"...Jan werkt niet alleen aan auto’s maar ook aan motoren, en zelfs fietsen. Hij sleutelt aan van alles en met van alles. Van een olievat creëert hij een zijspan voor aan één van de motoren die hij in de garage heeft staan! Hij begint de zaak met bij wijze van spreken niets. Hij pakt echter aan wat hij kan, en bouwt de zaak verder uit. De eerste acht jaar wordt er niet op vakantie gegaan. Hier is gewoonweg geen geld voor. Als beginnend ondernemer kan Jan geen compressiepompen betalen, autobanden worden met de hand opgepompt: een grote fietspomp en pompen maar!

Er worden drie zonen geboren. Theo wordt geboren in 1966, in 1968 de tweede zoon, Jan en in 1971 Bart. Theo wordt geboren op de Fortstraat. In 1967 wordt er verhuisd naar de Baarzenstraat, met wederom de zaak aan huis. Jan en Bart worden daar geboren. (Inmiddels wordt het woonhuis door Jan jr. en zijn gezin bewoond.) De Baarzenstraat is een groot huis met een prachtige tuin. Bertie kan maar kort van de ruime tuin genieten want al binnen twee maanden moet het groen plaatsmaken voor meer garageruimte. Er wordt uitgebreid verbouwd. De tuin achter het huis wordt opgeofferd voor meer garage- en extra halruimte. Aan de straatkant worden de showroom en de werkplaats samengebracht tot één grote ruimte.

In de jaren zeventig heeft Jan vijf, zes monteurs in dienst. De universele vakgarage Looijmans doet alles wat met het onderhoud van auto’s te maken heeft: spuiten, uitdeuken, reparaties, banden. Het zijn gloriejaren voor de zaak. Vaste medewerkers zijn Hennie Vorstebosch, Janus Brullemans, Toon Kievits, Fons Verhees en Marinus van Boven. Iedereen eet tussen de middag gezellig mee met het gezin. Er is veel gezelligheid en hectiek met een jong gezin en een druk zakelijk bestaan. Alles loopt gemoedelijk door elkaar. Bertie Looijmans is vanaf de start sterk betrokken bij de zaak als gastvrouw voor de klanten, autohandelaren, schade-experts die langskomen en de monteurs. Iedereen wordt welkom geheten met koffie, worstenbroodjes en ander lekkers in de woonkeuken. De melkboer blijft regelmatig eten, de postbode warmt zijn koude voeten aan de kachel. De deur staat voor iedereen open. Bertie toont op deze manier haar betrokkenheid bij het bedrijf die zeer gewaardeerd wordt door echtgenoot Jan, de klanten en alle leveranciers.

Er wordt in zee gegaan met een oliemaatschappij," als investeerder. Zo is er geld voor werkbruggen, gereedschap en een benzinepomp. Het tankstation brengt uiteindelijk meer overlast dan opbrengsten. Het is in die tijd nog geen zelfbediening. Bij de pomp hoort een glazen huisje met belletje, zo kan de klant laten weten dat hij wil tanken. Verderop in de straat is de Lts gevestigd. Regelmatig wordt er door de leerlingen op het belletje gedrukt of is het geldkistje leeg of weg.

Het gezin heeft een gezamenlijke hobby. Er wordt door Jan sr., Theo, Jan en Bart jarenlang fanatiek paardgereden. Op zondag - de enige vrije dag - is het hele gezin al vroeg ‘in de wei’ te vinden, met koffie en broodjes, klaar voor het springparcours. Ook tijdens gezinsvakanties spelen auto’s een rol. Met de exclusieve Jaguar wordt op vakantie gegaan met de caravan erachter gekoppeld. Een mooi gezicht! Ook komt het voor dat iedereen bepakt en bezakt klaar staat om op vakantie te gaan, en Jan zegt: “Bep we moeten de vakantie een dagje uitstellen. Ik heb net de auto verkocht...”

Tekst: Marion van den Hoeven

Heeft u nog vragen?

Misschien worden ze op deze pagina al beantwoord, neem anders gerust contact op!

Top